С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Елмар Басе за движещите импулси при секс скандалите

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: Списание „Щерн”Снимки: focus.de; t-online.de;
Елмар Басе за движещите импулси при секс скандалите

Елмар Басе: Мъжете с власт често се държат като неприкосновени

Власт, пари и престиж. Тези мъже имат всичко - и искат още повече. Много мъже с власт непрекъснато се оплитат в секс скандали. Психотерапевтът Елмар Басе обяснява пред списание „Щерн” какви са движещите импулси на тези хора. Елмар Басе е философ и психологически консултант, има практика като терапевт на семейни двойки в Хамбург.

Въпрос: Г-н Басе, изпълнителният директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан е обвинен в сексуално насилие над камериерка в нюйоркски хотел. Наистина случаят все още не е изяснен, но мъже с власт постоянно се забъркват в секс скандали. Берлускони, Бил Клинтън и бившият президент на Израел Моше Кацав са само няколко имена. Защо такива мъже поемат толкова големи рискове?

Елмар Басе: Мъжете на властови позиции предизвикват възхищение у своите привърженици - жени. Това от една страна им дава повече възможности. От друга, точно както артистите, политиците обичат да се наслаждават на публичния интерес и ако някои жени се възхищават от тях, границите бързо се размиват.

При което може би не винаги изпитват възхищение към тях. В някои случаи, които станаха известни през последните години, мъжете просто си вземаха това, което искат и прехвърляха всякакви граници. Властта отнема ли моралните задръжки на човека?

Тези хора са постигнали много и понякога се държат като неприкосновени. Те изхождат от предпоставката, че могат да си вземат, каквото си искат и да се справят успешно и с това. Всеки, който се е издигнал чрез борба, е натрупал опита да преодолява съпротиви. Това чувство има формиращ характер и може да се превърне в обичаен начин на поведение. Затова много хора не могат да си представят, че някой няма да бъде вдъхновен от аурата им.

Mann sex

Какво става в главите на такива мъже?

Психиката на тези мъже е структурирана така, че те постоянно искат да създават около себе си аура на власт и възхищение. Същевременно от очакването само по себе си израства претенция. Такива хора очакват другите да им се възхищават, те са зависими от публичността и търсят увлечението.

Както при хора, които искат да печелят все повече пари, нараства и техният апетит. Естествените граници се възприемат като ограничителни - и по този начин се пренебрегват .

Кой тип човек е най-сериозно изложен на опасност?

Силно застрашени са преди всичко хора, които се опияняват от самите себе си, които се възхищават от самите себе си. Те развиват мисленето „всичко ми принадлежи”. Този тип човек нерядко търси публичната сцена.

В сила е правилото: колкото по-големи успехи, толкова по-голям афинитет към риска?

Като тенденция тези неща сигурно са свързани. Без риск едва ли ще има успехи. Преди всичко обаче част от успеха е да си в състояние да прекрачваш границите. И който все повече свиква и се справя с това, е склонен по-лесно да го опита и в други области.

Всъщност, има ли такива случаи и при жените? Или те по-добре овладяват поривите си?

Бих казал, че в общи линии жените са склонни да бъдат по-дефанзивни. Което не означава непременно, че в морално отношение са по-добри. Но за разлика от мъжете жените се хвалят по-малко със сексуални афери. Те са по-дискретни, по-внимателни и също така организират нещата по-добре.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от списание „Щерн”;

Снимки: focus.de; t-online.de;