С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Спомен за Джордж Бест - виртуозен футболист, плейбой, пияница и поп звезда

Автор: Съставител: Господин ТоневСнимки: 1001experiencias.com; bobbyfc.com; sfgate.com;
Спомен за Джордж Бест - виртуозен футболист, плейбой, пияница и поп звезда

Спомен за талантливия футболист и плейбой Джордж Бест

На 22 май 1946 г. е роден Джордж Бест, един от най-обичаните и обаятелни футболисти за всички времена. Джордж Бест играе в „Манчестър Юнайтед” в периода 1963-1974 г., носител е на „Златната топка” и е определен за футболист на годината в Англия през същата 1968 година.

За футболните естети Джордж Бест е пленителен виртуоз. Израснал в Белфаст, Северна Ирландия, той идва на проби в „Манчестър Юнайтед” на 15-годишна възраст. Въпреки че от „Юнайтед” проявяват силен интерес към младия мъж, той предпочита да се върне в Белфаст.

На 17 години става професионален футболист и за втория си мач с екипа на „Манчестър Юнайтед” получава разрешение от клуба да лети от Белфаст (където прекарва Коледните празници) за Манчестър и след мача отново да лети обратно. Отборът му печели с 5:1 - и Джордж Бест вкарва първия си гол.

Играе в първия отбор на „Манчестър Юнайтед” още на 17 години, на 18-годишна възраст прави своя дебют в националния отбор на Северна Ирландия. Това е нещастието да бъдеш роден на грешното място, Джордж Бест трябва да играе за Северна Ирландия. Нека само да си представим, че Пеле беше роден в Лихтенщайн.

На 22-годищна възраст е избран за най-добрия британски футболист на годината. През същата година печели Купата на европейските шампиони с „Манчестър Юнайтед” и става най-добрият футболист на Европа, геният на футболния терен, постоянно движещ се между гениалността и лудостта.
 

Best Ball
Джордж Бест със „Златната топка” в компанията на Боби Чарлтън, мениджъра Мат Бъзби и Денис Лоу

Кариерата му продължава в този пленително-разрушителен стил. Неговата личност е раздвоена - гений като футболист, ексцентричен като човек извън футбола. Докато на терена печели заедно с Боби Чарлтън и Денис Лоу шампионата на Англия, Купата на Англия и Купата на европейските шампиони, саморазрушителните му действия извън терена вземат все повече връх. Джордж Бест има договори като модел, светът на жените е в краката му, но по-късно алкохолът играе все по-голяма роля. Това е неговият начин на живот: алкохол, жени и бързи коли

През 1969 г. той удря топката от ръцете на съдията в мач за купата срещу местния съперник „Манчестър Сити”. За тази постъпка получава забрана да играе в продължение на четири седмици. В първия си мач след изтичане на наказанието вкарва шест от осемте гола в Нортхемптън при победата с 8:2. Месец по-късно Джордж Бест плюе срещу съдията в мач на националния отбор на Северна Ирландия срещу Шотландия и хвърля кал от подгизналия терен срещу него. Отново му е забранено да играе.

Джордж Бест беше гениален. В шейсетте и началото на седемдесетте години никой не можеше да дриблира като него. Заради прическата му го наричаха „петия Бийтълс”, а момичетата бяха луди по него. Джордж Бест се запознава с Ерик Клептън, с Ринго Стар посещават една и съща кръчма, среща се и с Пол Маккартни.

През 1972 г. започва дългото му сбогуване с големия футбол. През май същата година заявява, че изпива по една бутилка алкохол на ден и с кариерата му е свършено. Негови са думите: „През 1969 г. спрях алкохола и жените. Това бяха най-лошите 20 минути в живота ми”.

G Best

Наистина Джордж Бест играе още известно време в големия футбол, но почти не тренира. Появява се на прощалния мач на Еузебио и Денис Лоу през 1973 г., но на 1 януари 1974 г. големият футбол за него приключва.

След това Джордж Бест се посвещава на оперетния футбол - Южна Африка, Англия, Ирландия, Лос Анджелис, САЩ и Австралия. Повечето клубове го изхвърлят, защото въобще не се мярка на тренировки. Очевидно футболните клубове не се различават по този въпрос от съпругите на алкохолиците: те мислят, че могат да излекуват мъжа си, който пие. Защо просто не го оставят да играе? В края на краищата Бест им пълни стадионите и без да е тренирал и пиян е с класи по-добър от всичките на терена.

Неговите крайности достигаха такива размери, че кариерата му още от 25-годишна възраст е в процес на свободно падане. След шофиране в нетрезво състояние в САЩ той напада полицай и е арестуван.

Самият Бест разказва, че в САЩ живее в къща на брега на морето, но никога не е стигал до водата, защото по пътя имало един бар. Но най-известната му фраза за самия него е следната: „През живота си пръснах много пари за алкохол, жени и коли. Останалите просто ги пропилях”.

Глождеше го само фактът, че шефовете на „Манчестър Юнайтед” отказаха да му устроят прощален мач. „Все още съм много разочарован от това”, заявява Джордж Бест. Покъртителна съдба на един виртуозен футболист.

Видео за Джордж Бест: http://www.youtube.com/watch?v=nplemK3Y4ns

Снимки: 1001experiencias.com; bobbyfc.com; sfgate.com;