С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Джон Маккейн – твърд и последователен боец, отстояващ консервативни ценности

Джон Маккейн – твърд и последователен боец, отстояващ консервативни ценности

Джон Маккейн - борец, който прокарва с твърда ръка своите идеи
 

Предизборната стратегия на Джон Маккейн изглежда като тази на Никола Саркози – послания срещу опозицията и срещу непопулярния стар президент от собствената партия. Той упреква Буш, че дълго време е водил неправилно една по принцип правилна война. Упреква демократите, че изоставят иракчаните в момент, в който нещата се обръщат. Сенаторът от Аризона разглежда присъствието на САЩ в Ирак като дългосрочна политика срещу радикалния ислям.  „Ако е нужно ще останем и 50 години в Ирак”, казва той. Настоява да се поставят на мястото им  Сирия и Иран. Двете страни трябва да престанат да помагат на терористите в Ирак.

По отношение на Ирак Маккейн е твърд, но не и луда глава. Ако те притежават атомни оръжия, няма да водя война с тях. „Всички пътища трябва да бъдат изчерпани, ООН, нашите европейски партньори. Ако наложим санкции, ще изчакам, дали те дават „резултат или не.”

За Владимир Путин казва: „Когато погледна в очите му, виждам три букви – К, Г, Б”. Това беше удар срещу Буш, който каза  през 2001 г. за Путин: „Погледнах го в очите. Видях един честен, достоен за доверие мъж”. През 2003 г. Маккейн внася резолюция в конгреса да не се кани повече Русия на световния икономически форум, защото Москва  ликвидира демокрацията. Днес той желае  да се изхвърли „реваншистка Русия” от Г-8 в полза на Бразилия и Индия.  

Той чука на дърво, когато чуе числото 13. Ако известният със своето суеверие ветеран от Виетнам не беше сред предпочитаните републикански кандидати миналата есен, днес той има реални шансове за спечелване наследството на Джордж Буш. Намира подкрепа най-вече сред колебаещите се избиратели и умерените републиканци. Маккейн е гласувал два пъти срещу предложения на Буш за съкращаване на данъците, заедно със сенаторите-демократи Тед Кенеди и Джо Либерман изработва проект за реформа във финансирането на партии и в правата на емигрантите.

Кандидатът за президент на САЩ се е насочил предимно към центристките избиратели, но трябва да убеди и консервативно настроените граждани. Защото видни представители на консервативните нагласи в Америка са срещу него, те няма да жертват принципите си и едва ли ще го подкрепят.

john-mccain-

Маккейн се въоръжава срещу своите критици като изтъква консервативните си  принципи на поведение и се окачествява като пехотинец” на Роналд Рейгън. Той е не само привърженик на Рейгън, той споделя традиционното мислене на човека, който покръсти някогашния актьор в консерватизма – Бари Голдуотър.

През 1987 г. Маккейн зае не само мястото на освободилия длъжността Голдуотър, но и голяма част от неговите убеждения.Те могат да се видят в повторно издадения манифест „Съвестта на един консерватор”. В своето боево заявление Голдуотър призовава не само за „малка държава”, но и за една безкомпромисна битка срещу „злата” съветска империя.

Всъщност синът и внукът на адмирали Маккейн се позовава на приятелството си с Рейгън, което датира още от 1974 година. Тогава той се завръща след почти шестгодишен плен в Северен Виетнам и се появява във Вашингтон заедно с Рейгън.

Пленничеството е оставило следи във вътрешния свят на Маккейн. Още като кадет е избухлив и настроен бунтарски, той трудно сдържа своя темперамент. В това се отличава значително от жизнерадостния нрав на Рейгън.

Политически двамата без съмнение са с много близки позиции, особено в политиката за сигурност. След победата си на първичните избори Маккейн представи посланието, с което иска да спечели и изборите през ноември: най-старият кандидат за президент в историята на САЩ предлага образа на спокойната ръка, която държи кормилото на властта , предлага образа на идеалния човек за главнокомандващ в борбата срещу ислямския тероризъм.

По този начин Маккейн се опитва да неглижира своите слабости в икономическата политика, които сам признава. Тактическо умение, издигайки за доминиращ проблем на Америка борбата срещу тероризма. Като герой от войната и сенатор, той може да покаже изключителна способност и опитност.

Неговата непоколебима подкрепа за войната в Ирак допринесе за помирение с ключови личности в републиканската партия и неслучайно президентът Буш застана зад него.  

Ако победи през ноември, Джон Маккейн ще прокара с твърда ръка своите идеи.

Снимки: gma.yahoo.com; tvblogs.nationalgeographic.com;