С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Джими Хендрикс и музиката като символ на бунт и жажда за освобождение

Джими Хендрикс и музиката като символ на бунт и жажда за освобождение

Джими Хендрикс: Животът е по-кратък от едно мигване

Песните на Джими Хендрикс са символ на бунта срещу стария свят, те самите са бунт.

Джими Хендрикс се разделя не само със своите американски мечти. Той се сбогува с надеждата, че нещо може да бъде променено с музика. Затова и запалва на сцената китарата си, своята втора душа.

Върви неотклонно по пътя на самоунищожението. Наркотиците са неизменните му приятели. Животът му е досущ като музиката му - смес от избликваща ярост и нежност, от нетърпение и отчаяние. „Животът е по-кратък от едно мигване”. Едно дълбоко и тъжно прозрение.

Джеймс Маршал Хендрикс е роден през 1942 година в Сиатъл, щата Вашингтон. Той е един от най-даровитите рок китаристи, създал нови мащаби в творчество и поведение.

Джими Хендрикс схваща много рано възможностите, които музиката може да получи от електрониката. Той изпълнява на китарата си някои известни мотиви по такъв начин, че слушателите могат да възприемат определени звуци като изстрели на картечница. С това Джими Хендрикс иска да даде музикален израз на нагласата си срещу войната във Виетнам.

jimi Hendr

Връхна точка в неговата кариера като идол на хипитата е появяването му на легендарния фестивал Уудсток през 1969 година. С лента в буйните си къдрави коси Джими Хендрикс изпълнява националния химн на САЩ по много особен начин, в някакво диво музикално соло. Със специална апаратура той разстрелва безпощадно американския химн, нота по нота, дума по дума.

Но Джими се разделя не само с американските си мечти. Той се сбогува с надеждата, че нещо може да бъде променено с музика. Затова и запалва на сцената китарата си, своята втора душа.

Върви неотклонно по пътя на самоунищожението. Наркотиците са неизменните му приятели. Животът му е досущ като неговата музика – смес от избликваща ярост и нежност, от нетърпение и отчаяние. „Животът е по-кратък от едно мигване”. Едно дълбоко и тъжно прозрение.

На 18 септември 1970 г. умира в лондонски хотел от задушаване, след приемане на огромна доза сънотворни. Смъртта му утвърди и него, и музиката му, като мит за младите хора по света.

Снимки: theredlist.fr; de.wikipedia.org;