С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Джереми Рифкин за вдъхновяващата сила на Европейския съюз

Джереми Рифкин за вдъхновяващата сила на Европейския съюз

Джереми Рифкин: Европейският съюз е новата суперсила


Aмериканската мечта вече не вълнува хората така силно, Европейският съюз е моделът на бъдещето. Разговор с американския социолог, икономист и изследовател на бъдещето Джереми Рифкин за остарялото мислене в родината му САЩ, за глобалното сътрудничество и визията за една силна Европа. Едно предизвикателно интервю от преди няколко години, дадено за списание „Цицеро”.

Въпрос: Мисълта, че ние в Европа сме готови да изпреварим суперсилата Съединени американски щати, в известна степен ни удивлява. Как стигнахте до тази идея?

Джереми Рифкин: Ами вижте прочутата американска мечта. Тя почива върху идеята, че всеки индивид се осланя единствено на себе си. Свобода означава да се защитаваш сам и да си отговорен сам за себе си. Свободата е автономност и мобилност, независимост и собствена отговорност.

И в какво се състои превъзходството ни като европейци?

От Просвещението насам европейците развиха една съвсем различна представа за света. В 18 век Европа беше твърде гъсто населена. Хората бяха принудени да живеят в голяма близост помежду си. Затова свобода означаваше преди всичко – да си вграден в общността. Затова и нарастващото в наши дни взаимно обвързване по целия свят и глобалното мислене играят много по-голяма роля в Европа, отколкото в САЩ.

Там управлява американската мечта?

Да, Джордж Буш се позовава точно на нейните морални представи – на разчитащия на себе си индивид, който има на своя страна Бог и който се бори срещу злите сили. Да вземем външната политика на управлнието на Джордж Буш. Тя представлява разширяване на американската мечта. Управлението изхожда от мисленето, че живеем в един конкуриращ се свят, в който всяка държава се опитва да разширява своето влияние.

В Европа след Втората световна война започна нещо различно, започна нов политически експеримент – Европейският съюз, първата транснационална мрежова структура, която се опитва да съчетае глобалните и локални интереси.

Европейска мечта?

Европейският съюз се роди от много войни и конфликти, той е общност, която почива на доверие и сътрудничество. Това е европейска мечта, която е базирана на следните елементи: устойчивост, културно многообразие, личностно разгръщане, универсални човешки права, мир и глобалнa кооперативност.

jeremy-rifkin

Това е най-амбициозната мечта в историята. Тя е подходяща за глобалния свят, нейната сила е в колективното чувство за отговорност. За американците пък има значение да бъдеш силен, да бъдеш могъщ и да контролираш другите.

Образът на американците, който рисувате, не е ли обобщаващ?

Много американци считат принципи като качество на живот, човешки права, многообразие и устойчивост за много важни. На тях искам да вдъхна кураж: погледнете Европа! Това е новата визия за Америка. Така както някога американската мечта предизвикваше възхищение по целия свят, така сега и новата европейска мечта може да стане образец. Европейците постоянно мислят за Америка. Но американците никога не мислят за Европа...

Дори и за Европа като политически и икономически фактор?

Ако кажете на американци, че Европейският съюз е най-мощната екпортна сила в света, че брутният вътрешен продукт на ЕС конкурира американския – никой няма да Ви повярва. Американците свързват Европа с остарели институции, с надути бюрокрации и застаряващо население. Ако обясните на американците, че Европа е една суперсила с над 500 милиона души, те ще Ви сметнат за налудничав човек.

Как при тези обстоятелства Европа ще има шанс да стане образец за света?

Америка страда от комплекс за превъзходство, Европа от комплекс за малоценност. В Америка вие виждате големия икономически гигант и не забелязвате, че вие сте най-голямата експортна сила в света, че имате важни ключови индустрии. Проумейте каква огромна сила имате!

Във връзка с лисабонските цели ЕС установи, че явно изоставаме от Съединените щати в области като производителност и заетост.

Евроскептиците трябва да знаят едно – американската икономика е в едно много по-лошо състояние, отколкото Европа си представя. Американското благосъстояние е базирано на дългове, а не на това, че имаме по-добри способности.

Европейската комисия в състояние ли е да разрешава бъдещите предизвикателства?

В Европейския съюз съществуват много конкуриращи се интереси и няма централно командване. Въпреки това – Европейският съюз е първият пример за функционираща мрежова политика. За първи път е подписан документ, Европейската конституция, който почива върху съвместните идеи и ценностни представи на държавите. Това е Ренесанс. Само че европейците още не са проумели това.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от списание „Цицеро”

Снимки: kalemm.com; zeit.de;