С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Десетте Божи заповеди, които Господ дал на народа чрез Мойсей

Десетте Божи заповеди, които Господ дал на народа чрез Мойсей

Поредица „Изповеди и проповеди” и въздействието на словото

Представяме поредицата „Изповеди и проповеди”, за да покажем силата на словото и онова решително въздействие, което то е оказало върху развитието на човечеството. Това са думите, които са способствали за изграждането на морално–културния ред, в който живее човешката цивилизация. Това е словото на трайните ценности, обогатили човешкия дух, формирали живота на различните общества през различните епохи от съществуването им. Това са послания, концентриран символ на познанието, съхранено за поколенията  и насочващо благотворния устрем на човешката цивилизация към по-добра уредба.

Това е поредица за силата на думите, за въздействието на словото, изразено от пророци, мислители, писатели, проповедници, учени или политици. Поредицата може да бъде полезно четиво за млади и възрастни, за любопитни и случайно попаднали, за всички, които търсят разнообразните и нелеки отговори за смисъла на универсалните ценности, формирали съществуването ни като хора и общности.

Започваме с десетте заповеди, които Господ дал на народа чрез Мойсей.

Десетте Божи заповеди

Тогава Бог изрече (към Мойсей) всички тия думи, като каза:

Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Египетската земя, от дома на робството;

1.Да нямаш други богове освен Мене.

2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;

не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят,

и Който показва милост до хилядно коляно към ония, които Ме обичат и пазят моите заповеди.

3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог, защото Господ няма да остави ненаказан оногова, който изговаря името Му напразно.

4. Помни съботния ден, за да го светиш;

шест дена работи и върши в тях всичките си работи;

а седмият ден е събота на Господа, твоя бог: недей върши в него никаква работа ни ти, ни син ти, ни дъщеря ти, ни робът ти, ни робинята ти, ни волът ти, ни оселът ти, нито какъвто и да е твой добитък, нито пришълецът ти, който се намира в жилищата ти;

защото в шест дена създаде Господ небето и земята, морето и всичко,що е в тях, а в седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.

5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята, която Господ, Бог твой, ти дава.

6. Не убивай.

7. Не прелюбодействай

8. Не кради

9. Не лъжесвидетелствувай против ближния си.

10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито никакъв негов добитък – нищо, което е на ближния ти.

Тези думи изрекъл Господ насред огън, облак и мрак. Не говорил повече, написал думите на две каменни скрижали и ги предал на Мойсей.

Втора книга Моисеева, Изход, глава 20

„Библия сиреч Книгите на свещеното писание на Ветхия и Новия завет”

Издание на Св. Синод на Българската православна църква, София, 2005 г.;

Снимка: christusrex.org;