С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Дениз Башпинар за чара, който дискретно излъчва жената със забрадка

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: „zeit-online”Снимки: deutsch-tuerkische-nachrichten.de; kleinezeitung.at;  
Дениз Башпинар за чара, който дискретно излъчва жената със забрадка

Дениз Башпинар за очарованието на жените със забрадка

Дениз Башпинар, родена през 1972 г., е дипломиран психолог от турски произход, работи като психотерапевт в Кьолн. Тя е автор и колумнист в Zeit-online, където излага интересно гледище за чара, който дискретно излъчва мюсюлманската жена. Една жена със забрадка сигнализира, че сексуално не е на разположение. Но точно това може също така да предизвика привличане. Най-сетне забулването е част от играта между половете.

„Постоянно чувам от жени, носещи забрадки, че въпреки доброто си образование не могат да си намерят работа. Затова те пренебрегват своите принципи и махат забрадките заради назначаването на работа. Някои от тях ми разказаха за едно интересно наблюдение: мъже, независимо от техния произход, сякаш ги забелязват по-малко, отколкото преди. При това те носят същите дрехи, гримират се по един и същи начин, липсва само парчето плат на главата. Но погледите на мъжете внезапно изчезват.

Моля? Нима забрадката не служи тъкмо за да приковава похотливите погледи на мъжете? Скоро ще съм готова да направя тест за забрадките - но с обратен знак. Едно възможно обяснение: жена, която носи забрадка, на публично място обикновено следва определен кодекс на поведение. Тя се показва закопчана не само в текстилен смисъл - тя избягва разговори, физически контакт с мъже и се държи дистанцирано. По този начин тя дава сигнал за благопристойност, която се отъждествява не само в консервативните ислямски кръгове с разбирането, че в сексуално отношение жената не е на разположение.

Всичките модерни и просветени мъже, които сега поглеждат възмутено, трябва веднъж да си зададат самокритично въпроса, с кого биха предпочели да създадат стабилно партньорство: с жена, която сигнализира, че в сексуално отношение живее свободно или с жена, която не прави това? Точно. Немският език има много изрази за първата – мръсница е най-безобидната дума от тях.

Друго обяснение за вниманието, на което се радва жената, носеща забрадка, е, че играта на скриване и откриване винаги е била част от играта между половете. Това, което се скрива, иска също така да бъде открито. Това, което покривам, същевременно и го подчертавам. Ние сме склонни да приемаме прости истини: жена, която скрива косата си повече или по-малко изкусно, не трябва да бъде забелязвана, и наистина не иска да бъде забелязвана.

Deniz Basp

Жената, която въздейства със забрадката си като недостъпна, става тъкмо чрез това адресат на мъжко внимание и сексуални фантазии - особено в нашето отворено, неприкрито общество, в което иначе медийно и реално се показва всичко. Най-малкото предсъзнавано, всяка жена познава тези механизми. Жените, които скриват със забрадка прелестите си пред мъжете, са заети изключително много със своята сексуалност и своите табута. Тъкмо тази отбранителна позиция указва значението на темата.

В каква степен табутата от своя страна са част от сексуалната възбуда, ми поясни един мой ирански приятел. Малко меланхолично за късния час в един бар в Истанбул той си припомняше при вида на всички оскъдно облечени хубави жени, как в младостта му в Техеран показването на женския глезен на едно скрито тяло е било достатъчно, за да го развълнува: „А сега?” Той посочи с глава към дансинга. „Нищо”.

Публикуваме и коментар на читател с противоположно мнение:

„Очевидно тук забрадката казва единствено това, което извира от въображението на авторката. Има проститутки със забрадки, в Саудитска Арабия дори са изцяло забулени. И при това сексуално изцяло на разположение. Напълно забулени жени в арабските страни изневеряват или имат предбрачни сексуални отношения, например за да забременеят и така да се омъжат за мъжа на своя избор.

Според мен жените със забрадки са един номер по-лоши, отколкото без. В това отношение винаги е хубава изненада, когато някоя жена свали забрадката си. Забрадката, за разлика от прашките, не излъчва нищо еротично, защото скрива нещо. Прави жените по-скоро грозни.

Но това показва на мъжете предполагаемата сериозност на жената в един възможен брак. Поради това много мъже-мюсюлмани избират за свои жени по-скоро такива, които носят забрадки или се забулват, отколкото такива, които не се забулват.

Дори и да се впускат в предбрачни интимни връзки с всеки, който има два крака, такива жени със забрадки са предпочитани от мъжете за брак. Те са непривлекателни в еротичен смисъл за себе си и за други мъже, тоест вероятно няма да изневеряват. Тогава като мъж си на сигурната страна за своята „чест”

Превод: Господин Тонев: със съкращения от „zeit-online”;

Снимки:deutsch-tuerkische-nachrichten.de; kleinezeitung.at;