С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Д-р Георги Чалдъков: Тютюнопушене или здраве, не избираш само ти

Д-р Георги Чалдъков: Тютюнопушене или здраве, не избираш само ти

Д-р Георги Чалдъков: Здравето е най-ценният капитал

В хуманитарен, икономически и национален аспект здравето е най-ценният капитал за всяка страна на планетата Земя. През 1980 г. Радой Ралин написа поредния си афоризъм: „Пушенето е стаж за импотентност”. Тъй като това е научнообоснована мисъл, аз написах „Радой Ралин е прав”, а вестник „Народна култура” публикува статията на първа страница.

През същата година списание „Здраве” публикува моя девиз: „Тютюнопушене или полова сила, изберете сами”. Вярвах, че това звучи по-убедително, отколкото „Тютюнопушене или здраве, изберете сами” - тогава апел на Световната здравна организация. (След като „Тютюнопушене или полова сила” бе публикувано, студентките започнаха да гледат подозрително на момчетата, които пушат. Това мотивира много от тях и те спряха пушенето.)

Най-разпространените и убийствени болести за човека през последните 40-50 години са незаразните (неинфекциозни) болести (non-communicable diseases).От тях, на първите места - сърдечнометаболитни, ракови, белодробни и невродегенеративни болести. Те, в голяма степен, са  болести на стила на живот (lifestyle diseases). Предизвикани са от действието на различни рискови фактори. Едни от тях са свръхконсумация на мазнини и сол (натриев хлорид), тютюнопушене, занемарена физическа активност, ниска здравна култура - така те ни отмъщават с инсулти, инфаркти, злокачествени тумори, деменция и/или ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). П

о данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от ХОББ. Около 300 000 души в Европа умират ежегодно от тази болест. ХОББ убива годишно повече хора, отколкото рак на гърдата и рак на белия дроб, взети заедно. В България страдащите от ХОББ са над половин милион души. Повече за ХОББ пише в книгата „ХОББ - разказана за пациенти” на професор  Коста Костов - началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА, София.


Професор Коста Костов - началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА, София


Българските политици трябва най-после да осъзнаят, че стабилност, базирана на здравето, образованието и науката, е ефективният подход за подобряване на жизнения и културен стандарт на народа - другото е популизъм, „светло бъдеще”, утопия.   

На този болезнен демографски фон, ето какво пак се случва у нас и в чужбина. Заместник министър-председател, отговарящ за демографията:  Да се отмени забраната на тютюнопушенето в ресторанти, кафенета и други затворени обществени места. Която действа със закон от юни 2012 г. Сократ: Да не знаеш, а да мислиш, че знаеш, е най голямото незнание. Centers for Disease Control and Prevention: През 2016 г. в САЩ има тридесет и седем милиона и осем стотин хиляди (37.8) пушачи.

Trust for America’s Health: Две хиляди долара повече годишни разходи за здравеопазване на пушач, отколкото на непушач. Годишен разход за здравеопазване на американските пушачи за 2016 г.: 37.8 милиона пушачи х 2 000 долара = 75.6 милиарда долара Учителят каза (MagisterKostovdixit):  Пациентите са необразовани или искат да бъдат такива за своята съдба, краткият им живот завършва с дълга и мъчителна смърт. Съвременната медицина разполага с широк набор от медикаменти за лечение на ХОББ.

При правилна и навременна диагноза, лечението на пациентите с ХОББ води до значително намаляване на задуха, усложненията и необходимостта от болничен престой, като същевременно се повишава качеството на живот. Никой пушач не може да предвиди дали ще се разболее и доколко тежко. България е страна, в която трудно се справяме с тази проблематика, ето защо българите сме на 3-то място по тютюнопушене в Европа.


Девизът на д-р Георги Чалдъков от 1980 г.: „Тютюнопушене или полова сила, изберете сами!”

] Това е другото условие за здрав бял дроб - никога, ама никога да не се докосваме до тютюна. 80% от болните с ХОББ са пушачи, 80% от болните с рак на белия дроб също са пушачи. Така че борбата с цигарите трябва да е безмилостна. А аз не спирам да повтарям, че ако човек пуши по една кутия на ден в продължение на 10 години, белия му дроб го чакат „черни дни”.

Защото при толкова никотин и катрани е много вероятно да се разболее от ХОББ или рак на белия дроб - императивен е Magister Kostov.  Мастер (както ме нарича проф. Костов):  Пропагандирането на нездравословен начин на живот трябва да се криминализира в страна, в която живеят малко повече от седем милиона, а през 2016 г. са умрели 107 580 българи - един голям български град. Като разделим 107 580 на 365, се получава 294 - ужас, толкова много хора умират всеки ден в България! А се раждат само 178 деца дневно.

Обаче, ограничени в табакоцентризма и овладени от абстиненцията на тютюнохолизма си, някои публични личности вероятно (не) знаят, че в напредналите страни по света на пушачите се гледа като на недостатъчно образовани и безотговорни към себе си, семейството и обществото хора. Стига с клишетата на неолибералното общество, пропагандирано от наши и чужди постмодерни интелектуалци. Всеки освен права има и задължения в страната, в която живее - трябва да прави нещо полезно за своето здраве, за да я има по-здрава и по-продуктивна България (като healthier and a more productive America).

От времето на Аристотел се знае, че когато се изрече MagisterKostovdixit, дискусиите приключват. И хората спират да пушат.

Д-р Георги Чалдъков e председател на Българското дружество по клетъчна биология. Член на Международната академия на сърдечносъдови науки.

Снимки: netmoms.de; 24chasa.bg; inspiro-bg.com;