С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Мачът на века между Боби Фишер и Борис Спаски - битка между системите

Автор: Съставител: Господин ТоневСнимки: nsarchive.wordpress.com; newsweek.com;
Мачът на века между Боби Фишер и Борис Спаски - битка между системите

Мачът на века по шахмат между Фишер и Спаски - Рейкявик, 1972 г.

През 1972 г. в исландската столица Рейкявик започва историческият мач за световната титла по шахмат между Борис Спаски и Роберт Фишер - безпрецедентна война на нерви, стратегии и умове, изключително събитие, разпалило спортни и дипломатически страсти. Битката, пренесена на политическото поле и инсценирана като стръвно сражение между Запада и Изтока, предизвика огромен медиен интерес.

Мачът трябва да започне на 2 юли, но започва на 11 юли. Дори Хенри Кисинджър, съветник на американския президент Ричард Никсън, призовава Фишер да участва в мача. И той пристига с три дни закъснение.

Боби Фишер, който почти не се интересува от политика, стилизира своята битка като битка на системите. Той стана герой на своето време, тъй като се бореше в своята професия с един образ на врага, а това беше комунизма от съветски вид и го победи. След тези успехи той се изправи пред нищото, беше изпълнил своята мисия.

3000 зрители наблюдават първата партия, която завършва в полза на Спаски. На втората Фишер не се явява, понеже не изпълнили ултиматума му да премахнат всички видеокамери и съответно му присъждат служебна загуба. След дълги преговори Спаски убедил председателя на спортния комитет на СССР да изпълни условието на претендента.

Фишер не ползва никаква подкрепа на американската шахматна федерация, неговият съветски противник се радва на подкрепата на комунистическия  административен апарат.

fisher spasky

Постъпва обаче нов ултиматум от американеца, следващата трета партия да се играе в закрито помещение. Както сам Спаски признава по-късно, той изпаднал в илюзия, че Роберт Фишер има намерение да отмени мача. Това го подвело, побързал да ускори двубоя и по този начин загубил психологическата борба. 

А месец и половина по-късно, на 1 септември 1972 г., при резултат 12,5 : 8,5 точки Борис Спаски губи и мача.

Фишер, който почти не се интересува от политика, стилизира своята битка като битка на системите. Той стана герой на своето време, тъй като се бореше в своята професия с един образ на врага, а това беше комунизма от съветски вид и го победи. След тези успехи той се изправи пред нищото, беше изпълнил своята мисия.

Вече възрастен, с оредели коси и напълнял, Боби Фишер провокира през 1992 година правителството на Съединените щати. Той участва в мач – реванш с някогашния си противник Борис Спаски в Белград, в държавата на Слободан Милошевич и го печели.

Името на Боби Фишер е синоним на ексцентричност и своеволие. Малцина могат да си обяснят как един човек, който отхвърля всяка подкрепа от други хора, може да бъде толкова добре подготвен и да преодолява всякакви психологически бариери. Това са странности, но може би в това е силата на най-успешния фанатик в историята на шаха.

Снимки: nsarchive.wordpress.com; newsweek.com;