С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Акад. Ангел Гълъбов за генетичните характеристики на българина

Акад. Ангел Гълъбов за генетичните характеристики на българина

 Акад. Ангел Гълъбов: Подценяването на прабългарите в историята ни е груба грешка


Въпрос: Академик Гълъбов, в медиите се появиха множество противоречиви интерпретации за генетичните характеристики на българина във връзка с вашето последно изследване. Българите особен вид славяни ли са?

Акад. Ангел Гълъбов: Проведохме първото по рода си изследване на генетичната характеристика на населението на България – българско и българо-мохамеданско (в него не са включени роми, етнически турци) по митохондреалната ДНК, която съдържа информация, която се предава от майката на децата, върви по женска линия. Първата митохондрална Ева, както я наричат, е живяла преди 200 хил. години в Африка и тази линия всъщност съдържа изменията в този участък, натрупани през годините, които се складират постепенно в едни групи, които се казват хаблогрупи, групирани в 45 групи.

С времето се явяват нови мутации. Тоест, тя е била най-древният народ, но постепенно по нашите земи са идвали други народи и те са добавяли по нещо. И днес имаме реална представа за населението на тази страна. Най-древната митохондрална Ева тръгнала на Север и част от нея, един клон, отишъл към Азия, а друг към Европа.

Впрочем през 90-те години е проведено едно малко излседване от международен екип, в който е участвал и българин, живеещ в Австралия. В него обаче са изследвани само 30 българи, но те са искали да видят как върви връзката от Изток на Запад – изследвали са Индия, Турция, България, Австрия,  Англия. Но това излседване не дава никаква представа за българите.

Това изследване, което направихме сега, никога не е правено за българите и е едно от най-обемните в Европа. Направено е от екипи българи и италианци от университета в Павия, където работи световноизвестният професор Горони. От наша страна работата координира проф. Драга Тончева – ръководител на катедрата по медицинска генетика в Медицинския университет. Тя е човек с голям опит и международни награди. Участва и видният чл.кор. на БАН – Йордан Йорданов, който е специалист по антропология.  С неговия материал, събиран в антропологичен музей, ще се изследва митохондреалната ДНК от тракийско време и от 8 до 12 век в България. Там ДНК може да бъде извлечена само от зъбната пулпа.

А при нашето изследване това са 1000 кръвни проби, събирани равномерно от цялата територия на България, благодарение на съдействието на ген. Тонев, началника на Военно-медицинска академия. Това е къртовски труд върху 855 души. Данните са събирани по най-съвременна методика на анализ.

Сензация ли е получения резултат, според вас?

Естествено, че е сензация, защото за пръв път се прави такова мащабно изследване, с неопровержими данни, които са научни и достоверни. А отдавна за произхода на българите има всякакви легенди. Вече може да се разсъждава върху постигнатите резултати и нека по-нататък историците, политиците, да мислят, но... На някои им харесвало, че сме славяни, но трябвало да бъдем истински славяни, както всички.

Понятието славянин е малко специално. На други пък не им харесва изобщо да говорим, че сме славяни. Това било расизъм и т.н. Този път няма къде да мърдат, дето има една приказка. Това е безусловно и те са длъжни да се подчинят на тези данни. Ние сме между 5-те страни, които са изследвали най-много бройки от населението по един и същ метод, само Италия и още три страни ни бият.

Angel G

Какво означава „българите са особен вид славяни”?

Това е един термин, който звучи много компромисно. За какво става дума? Това изследване не е етническо, но естествено се отнася към етноса българи. Ние сме изследвали населението на България и сме го сравнявали с населението на всички страни в Европа, Азия и Африка – над 40.

Българската популация е близка до групираните с близки свойства страни със славянско население, говорещи славянски езици и това донякъде ни обединява, въпреки че българският език е по-специален – има определени членове, няма падежи, имаме сложен глагол, граматиката ни е напълно различна – по-близко е до френската и английската с ролята на предлозите, определителния член и т.н. 

Според данните, които се получиха, близо сме до славяните, но и сме встрани от тях. Това е положението! Освен това се оказа, че сме близки и до гърците в Северна Гърция и до италианците в Северна Италия. Това е много интересно. В същото време сме много далеч от тюрките.

Къде отиде аспаруховото наследство?

То е едно към едно със славяните. Убеден съм в това. Затова трябва да се четат последните изследвания за българите. Ами откъде е дошла разликата с другите славяни? Тя се дължи именно на прабългарите. Прабългарите и славяните се заселват едновременно по нашите земи през VI век, като може би славяните по-обилно. А вече масовото навлизане на българите в Североизточна България е станало след като Аспарух е довел българите след успешната битка до Стара планина. Те не са били капчица, а многоброен народ, силен народ, докато славяните са били крайно неорганизирани.

Те имат бан, кмет също е славянска дума и нищо друго като организация. А при прабългарите има една организирана държавна система, която строи крепости (същите крепости има в Памир, Северен Кавказ, Приазовието). Неправилно се казва, че тия хора са били конски народ. Това са стари виждания. Прабългарите са измислили просото, отглеждали са пшеница, знаели са да правят килими. Те са индо-европейски народ.

Нашите изследвания показват, че българите са общо взето западни евразийци, всички са индоевропейци и сме една междинна зона, повлияни от траките, макар от тяхна страна да е имало враждебност към българи и славяни.

С две думи: подценяването на прабългарите в нашата история е груба грешка и най-важното е, че те нямат никакъв тюркски произход. Тюркски добавчици има в българите в Поволжието, че и в руснаците. То се вижда – има славяни с дръпнати очи. Дори Брежнев беше с дръпнати очи и много други от техните ръководители. В България няма такова нещо, макар да е имало малка атака на монголи. Важното е, че тук се е оформила една българска нация, която след Освобождението е била стабилизирана. Имало е тракийски корени към нея, и от друга страна, източните влияния, които са две – славянските от Североизток и от Средния изток, южно от Памир, откъдето постепенно са дошлите при нас древни българи.

Акад. Ангел  Гълъбов (1939 г.) е доктор по микробиология, доктор на медицинските науки. От 2004 г. е член-коресподент на БАН. Директор на Института по микробиология към БАН. Професор по вирусология.

Публикувано в http://www.obshtestvo.net ; интервю на Соня Сиромахова;

Снимки: monitor.bg;bnr.bg;