С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Стивън Спилбърг, „Списъкът на Шиндлер” и актуалното послание на филма

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: diepresse.com;Снимки: resizeandsave.online; beta.blickpunktfilm.de;
Стивън Спилбърг, „Списъкът на Шиндлер” и актуалното послание на филма

„Списъкът на Шиндлер” - един филм на 25 години

Филмът „Списъкът на Шиндлер” на режисьора Стивън Спилбърг разказва историята  на Оскар Шиндлер (в ролята Лиъм Нийсън), немски предприемач в Полша, който спасява живота на повече от 1100 евреи по време на Холокоста. Оскар Шиндлер използва идването на националсоциалистите на власт в Германия и печели пари, като изгражда фабрика за прибори и готварски съдове. Той използва ласкателства и подкупи, за да печели военни доставки. Шиндлер назначава на работа като счетоводител и финансист Ицхак Щерн (в ролята Бен Кингсли).

Работниците във фабриката са само евреи, които националсоциалистите докарват като стадо от гетото в Краков. Оскар Шиндлер използва тази безплатна работна сила за печелене на пари. Работата във фабриката е възможност за лично оцеляване на Ицках Щерн, както и спасение на другите евреи, които работят за Оскар Шиндлер. През 1942 г. всички евреи в Краков са натикани в лагер за принудителен труд, ръководен от коменданта Амон Гет (в ролята Ралф Файнс).

Шиндлер продължава да използва полски евреи за своя бизнес и добре разбира, че работата във фабриката му, преустроена за производство на боеприпаси, спасява работещите тук евреи да не бъдат изпратени в лагерите на смъртта. Той започва да подкупва местните водачи на националсоциалистическата партия и да привлича още работници евреи.


Актьорите Бен Кингсли, Лиъм Нийсън и Карълайн Гудъл в сцена от филма „Списъкът на Шиндлер”

До края на Втората световна война и капитулацията на Германия Оскар Шиндлер е загубил състоянието си, но е спасил 1100 души от сигурна смърт. Едно дело, което вдъхновява и поражда доверие в човека.

Стивън Спилбърг и „Списъкът на Шиндлер”

Като един от най-добрите американски филми за Холокоста филмът „Списъкът на Шиндлер” печели седем награди „Оскар”, включително за най-добър филм и най-добър режисьор в лицето на Стивън Спилбърг. Разтърсващият филм оказва своето въздействие и днес. Такива са очакванията и за проекта, иницииран от режисьора Спилбърг, за нов прочит на събитията, свързан със свидетелства на съвременници на това потресаващо време.   

Това са образи и картини, запечатани в съзнанието на хората: хаосът, отчаянието, терорът. Бен Кингсли с кръглите очила, наведен над пишеща машина. Лиъм Нийсън, пушещ на прозореца. Ралф Файнс със своя безмилостен поглед. Изпълнените със страх очи на жените под душовете. Малкото момиченце в червеното палто.



Образи и картини от филмовата драма за Холокоста „Списъкът на Шиндлер”, филм за германския индустриалец Оскар Шиндлер, който спаси от ужасите на смъртта над 1100 евреи във фабриката си в Краков през Втората световна война. Точно преди 25 години - на 30 ноември 1993 г., във Вашингтон, се състоя премиерата на филма.

Режисьорът Стивън Спилбърг печели милиарди с хитове като „Бялата акула”, „Е. Т.” и „Джурасик парк”. Но едва със „Списъкът на Шиндлер” той бе възприет като сериозен режисьор. Спилбърг беше на 46 години, когато представи най-убедителната си творба, като докосна и разтърси сърцата на милиони хора по целия свят.

Моля, вслушайте се в думите на свидетелите на онези времена

Черно-белият филм продължава почти три часа и половина. „350 хиляди свидетели на Холокоста са все още живи”, каза режисьорът Спилбърг от сцената, на която се раздаваха наградите „Оскар”. Той отправи апел към учители и възпитатели „Моля, вслушайте се в техните думи и преподавайте това в училищата!”


Концлагерът Аушвиц-Биркенау непосредствено след капитулацията на Германия през 1945 година

Заснемането на филма означаваше за Стивън Спилбърг „повторно пробуждане” като евреин. Той беше преустановил проекта за много години, преди най-сетне да се осмели да пристъпи към мрачната глава на Холокоста. Холивудският режисьор снимаше в продължение на няколко месеца пред вратите на бившия концентрационен лагер Аушвиц.

Преработеният филм ще се появи наново по екраните

По случай 25-годишнината от премиерата на филма американското студио „Юнивърсъл Пикчърс” ще представи на 27 януари 2019 г., деня на възпоменание на жертвите на националсоциализма, технически преработен вариант на филма. „Истинските истории за размерите и трагедията на Холокоста не трябва никога да бъдат забравяни, поуките от филма за решаващото значение на борбата срещу омразата отекват и днес”, каза Спилбърг в свое изявление.

Още в годината на триумфа, годината на получаване на „Оскарите”, Спилбърг основал фондация „Шоа” с целта да документира унищожаването на евреите от нацисткия режим посредством интервюта със свидетели, съвременници на тези събития.


Режисьорът Стивън Спилбърг на снимачната площадка с малкото момиченце в червеното палто

Сдружението „Шоа” е направило многобройни интервюта с повече от 50 000 засегнати хора, видеозаписите са дигитализирани и каталогизирани. Огромният архив се използва от училища и други учреждения по целия свят. „Ние се превърнахме в изследователски институт, нашето съдържание се използва от 140 университета и други институции в 80 страни”, заяви изпълнителният директор на фондация „Шоа” Стивън Смит.

Посланието на филма е невероятно актуално

Новият преработен вариант на филма „Списъкът на Шиндлер” вероятно ще се посрещне с внимание от по-младото поколение, което не е гледало филма преди 25 години, казва Смит.

„Посланието на филма е невероятно актуално. В трудни времена като тези, в които преживяваме омраза и социално изключване, са толкова по-важни ценностите и емпатията - такива, каквито ги показа Оскар Шиндлер!”

Източник: diepresse.com;

снимки: resizeandsave.online; beta.blickpunktfilm.defutter.kleinezeitung.at; de.wikipedia.org; uncahierducinema.blogspot.com;


Превод: Господин Тонев;