С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Модернизацията е стратегически избор за бъдещето на България

Модернизацията е стратегически избор за бъдещето на България

Панайот Ляков за политическите организации – компетентни или „мъртви”

Публикуваме откъс от монографията „Партиите – компетентни или „мъртви” с автор Панайот Ляков. Това са размисли за омерзението от политиката, за модернизацията като адекватно решение, за необходимата промяна на преобладаващите ценностни нагласи, както и за потребността от политическа формация, която като национален лидер да вдъхновява хората за постигането на общности цели.

„Според гласоподавателите разделението в политиката не е по отношение на представителството, по оста „ляво – център-дясно”, а вертикално. „Ние”, обикновените хора тук, долу и „Те”, политиците там, горе, които не се интересуват и не се грижат по никакъв начин за нашите интереси. Според хората политиката е власт, пари, далавери, а партиите са се превърнали в инструменти за лично обогатяване. Те не изпълняват основното си предназначение „да пишат правилата, по които да се живее и да осигуряват тяхното спазване”. Слабо е гражданското общество - все още ние, гражданите, сме далеч от управлението и не търсим сметка на политическия елит за неизпълнените обещания и на институциите – за неизпълнените задължения...

Политиката предизвиква безразличие, омерзение, дори ненавист и не играе съзидателна роля... Има ли изход от тази криза? Естествено, изключваме като изход раждането на популистките „чудовища”, родени от тоталното отрицание като предвестници на „чудо”, а всъщност мимикрия на нов псевдоелит, който безпроблемно се потапя в олигархично-мафиотския модел.

Изходът е само един: Модернизация! Партиите трябва да се променят по правилата на съвременното организационно развитие и да разработят свои оригинални стратегии, основани на хората. Така ще оползотворят максимално ефективно своите ресурси... Те ще работят в партньорство с гражданите и ще носят орговорност пред обществото за своята политика. Модернизацията води партиите по следите на изгубеното лидерство... А всяка истинска промяна изисква лидер.

България е ценностно деградирала държава и никакъв преход няма да приключи, докато не се извърши дълбока, основна промяна в преобладаващите ценностни нагласи на българската национална култура. А тези ценностни нагласи не стимулират продуктивна човешка дейност и ограничават икономическия просперитет. В българската национална култура институциите са по-важни от хората (властта е могъщо притегателна като основен източник на забогатяване, просперитет и обществено признание) и човекът не е поставен в центъра на обществената политика.

Промяната на националната (организационна) култура е стратегически избор за България и сърцевината на модерния национален проект. За да бъде извършена и приключена успешно, тази промяна се нуждае от национален лидер, който да я инициира и управлява. В такъв период само политическа партия може да бъде национален лидер, ако има стратегическа визия за модернизацията на страната и е способна (компетентна) да разработи и представи този проект с много високи, но постижими от цялото общество цели.

Националният лидер ще вдъхнови и мотивира хората за постигането на тези цели, ако е:

- независим (не се контролира от олигархията)

- почтен (има ценностен морален облик – чисто „лице” на организацията, показал е принципна политика, честна борба за истината, вярност към избирателите)

- отдаден на каузата (не участва в политически картел)

- доказано компетентен да управлява този проект с непоколебима воля, силни екипи, добра комуникация и последователни действия

За политическите партии лидерството има само едно измерение – компетентността. Компетентни или „мъртви” – това са двете алтернативи за политическите организации.”

Pan LiakovОткъс от монографията:

„Партиите – компетентни или „мъртви”;

Първа частна печатница, Пазарджик, 2007 година; Автор: Панайот Ляков; Снимка: ndr.de