С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Д-р Панайот Ляков: Операция „Бареков” - цялата власт на ДПС-то

Д-р Панайот Ляков: Операция „Бареков” - цялата власт на ДПС-то

 Д-р Панайот Ляков: Кой ще управлява България?

Звездата  на социалното шоу

Последната битка на Доган

Кой ще управлява България?

Какво е ясно досега? Социалното шоу, нареченото движение „България без цензура”, е щедро финансирано и добре организирано. Ангажирани са стотици координатори (активисти), които са на заплата. Подкупват се местни и известни политици от други партии. Наети са много офиси на централни места по градовете. Излъчват се непрекъснато реклами. Обиколките на шоуто в страната включват елитни изпълнители, танцови групи, видеоклипове, естради, автомобилни кавалкади, плакати и т.н. Парите се леят, а спасителят Бареков затъва в смехотворните обяснения, че били от заплата. Както изглежда, нашият телевизионен „гений” надминава по доходи и Опра Уинфри. Но първият въпрос не е дали той струва милиони, а защо се организира шоуто и коя е неговата мишена?

На прицел са бедните, онеправданите, нещастните, изоставените - изобщо всички, тънещи в мизерия и едва свързващи двата края, предимно от селата и малките градове. Да ги наречем обобщаващо „жертви на социалната илюзия”, които на всеки четири години търсят своя спасител. Илюзията, че социализмът ще се върне под някаква форма. Най-цинично им я обещаваше първо БСП, която фалира държавата  и я остави с разсипана икономика и огромни  дългове. После измамникът от Мадрид, след него Генерала, сега е Бареков –  звездата на социалното шоу.

Той размахва картонения меч – с него ще накаже алчните капиталисти, ограбили народа. Едни – на ешафода, други - в затвора. Конфискация на имуществото и на авоарите, парите – за бедните. Ще индустриализираме страната, нови заводи, нови работни места – ех, че радост. Медиите – слуги на хората, ще разобличават, ще жигосват, ще разкъсват на парчета омразните политици и олигарси (по списък, разбира се). И никаква цензура за доносите и калта по президента, всички Петна са позволени. 

Тук в шоуто е включен богатият репертоар на комунистическата пропаганда – лъжи, манипулации, дезинформации, обработващи съзнанието. Бареков е неотразим – блестящ, вперен поглед, развълнуван глас, щедри заклинания.

Как да не му повярват? Той е с тях, плаче за тях, ще се бори докрай! Мишената поддаде, забрави за предишните лъжеспасители и отново очаква социализмът да дойде с кавалкадата на Бареков. Думата е тежка, но ще я употребя. Само идиоти могат да вярват, че шоуменът ще промени живота им. Целта на мероприятието, пардон, на операцията, е друга. Тези аутсайдери са традиционни леви избиратели и въпреки всичко, повечето от тях се връщат към майката партия и гласуват за БСП. Господарите на шоуто искат тези гласове. Ако  псевдодвижението на Бареков ги откъсне, БСП ще загуби  еректоралното си предимство и бъдещото мнозинство ще се формира от ДПС и неговото „изчадие” – „България без цензура”.

Това е политическата цел – завоевателят Доган иска цялата власт и е възможно да я получи при успешно развитие на проекта. Информацията, поднесена във вестник „Капитал” от  В. Господинова и Ел. Старидолска (бр.13, 29.03 – 04.04.2014 г.), че в ДПС били притеснени от разрастването на движението „България без цензура”, е отклоняващ маньовър. Шоуто не действа на техните дисциплинирани и автоматизирани поддръжници и въпреки  майсторската игра Бареков няма да привлече и един избирател на ДПС. Атаката е концентрирана срещу БСП и левите избиратели. Но коя е причината за тази рискована политическа операция, която наричам последната битка на Доган?

Моето обяснение е, че корпорацията ДПС е толкова мощна (огромен финансов ресурс с перлата КТБ, медийна империя, мрежа от фирми, силно влияние върху съдебната система, непоклатими позиции в администрацията, подчинени политици и партии), че иска да командва парада и сама (с марионетни партньори) да управлява България. Инстинктът за повече власт в движението винаги е бил много силен и в третия мандат ДПС демонстрира безогледната й консумация. Колкото повече, толкова по-добре (за върхушката и за нейния главатар, естествено).                                   

Тази теза има  поддържаща  версия, лансирана от Осман Октай. Според него Доган бил дълбоко унизен  от псевдоатентата срещу него и вбесен се заканил, че ще накаже кукловодите си (които според него, а и според мен, са го организирали). Всъщност те му казаха - не си вири носа, защо можем да те застреляме, когато поискаме. Произходът на кукловодите е ясен - БСП.

Реакцията на провъзнасян  и повярвал в своята историчност лидер  е логична – публичният шамар  върна  безпощадно комплекса му за малоценност, който никога не го е напускал. „Великият” политик демонстративно бе уязвен (свален на пода, натикан зад трибуната) пред елита на организацията. Вероятно това е първоначалният подтик да стартира битката за цялата власт, но той не би я започнал, ако не чувстваше мощта на изградената от него корпорация. Просто си е казал: „Време е!”.

Един афоризъм от книгата ми „Синият идиот” гласи: „Никога не вярвай на ДПС - едно говорят, друго мислят, трето договарят, четвърто правят, пето… Накрая става, каквото наредят на „Сава” (агентурен псевдоним на Доган). Трябва да го променя – „Вече  става, каквото заповядва „Сава”.    

Тази теза вероятно ще се стори на мнозина твърде естравагантна, но сериозните  анализатори обявиха похода на Бареков за режисиран. И на всички вече е ясно, че това не е граждански проект. Финансовото осигуряване от КТБ бе доказано, а че това е банката на ДПС, е публична тайна. Бареков никога не е атакувал империята ДПС с многобройните й пипала и влиятелни позиции, ескалиращата лакомия за повече власт, която не се спира пред нищо (питайте активистите на БСП). Той напада БСП и изключително остро опозицията (ГЕРБ) и президента с лъжи и доноси. Критиката към ДПС е протоколна, колкото да не е без хич. Нито дума за Доган.

Включването на маргинални „десни” партии и политици в Барековото шоу е част от камуфлажа и е на меркантилна основа. Парите са добри и привличат политическите номади. Това е лесно упражнение, но ползата е съмнителна. Слабостта на това шоу и вече играните подобни  представления е, че се представя политически фалшификат с монтирани структури, централизирано управление и  забележима некомпетентност. И въпреки овациите хората не го приемат за лидер. Няма  как с шоу да извоюваш тази позиция и след време на сцената спускат друга имитация. Така първата придворна дама или принцесата на гражданите – Меглена Кунева, бе заменена с първия воин  срещу бедността – милионерът в сянка Николай Бареков. 

Pan LiakovКой ще победи в последната битка на Доган? Кой ще се противопостави на скритата олигархична власт? БСП е зависима и слаба, раздирана от вътрешни разломи. Десният блок е отсъстващ лидер, неспособен да акумулира гражданското недоволство и да трансформира тази чиста енергия в добър изход от кризата. Десните политици влязоха в ситуационен капан вместо да изградят гражданска  коалиция по модела на партията алианс (развит подробно в книгата ми „Очакване на лидера”, 2011 г.).

Като алтернатива на политическия картел се създава мрежа от граждански партньори и местни общности, с които се споделя управлението. Няма съществена разлика между партийните членове и останалите поддръжници, наречени симпатизанти.  По-малко партийност, решаващо гражданско участие, демократични и прозрачни процедури  при формирането и функционирането на мрежата от съмишленици – това е гражданския алианс. Само тази форма на политическо лидерство има някакъв шанс да наруши нелигитимната олигархична власт. Вярвам, че рано или късно тя ще се яви срещу имитационните модели и ще спечели последната битка на гражданите!

Снимка: bezcenzura.bg;