С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Трансферът на Неймар - огледален образ на нашето време. Болен свят!

Автор: Съставител: Господин ТоневИзточник: focus.de;Снимки: web.de; aratuonline.com.br; fanworld.co;
Трансферът на Неймар - огледален образ на нашето време. Болен свят!

Трансферът на Неймар или загубата на здравия разум

През горещите августовски дни на 2017 г. бразилският футболист Неймар премина от ФК Барселона във френския футболен клуб Пари Сен Жермен, след като френският клуб плати на каталунците определената в договора на Неймар освобождаваща клауза от 222 милиона евро.

Публикуваме данни и размисли, свързани с трансфера на Неймар, придружени с коментари на читатели на немското списание „Фокус”.

(Коментар на читател: Футболът няма нищо общо със спорта, само ламтеж за пари) По 15 500 евро на час ще получава Неймар в Пари Сен Жермен като заплащане! Това го прави най-високо платеният футболист в света. Неговите екстравагантни и скъпи хобита включват яхта, частен самолет и разходи за фризьор по 2000 евро на месец. (Коментар на читател:  Какъв идол за нашата младеж!) Неймар да Силва Сантос Жуниор сега е най-високо платеният футболист в света. 45 милиона евро бруто годишно ще му плаща ПСЖ (Пари Сен Жермен) в следващите пет години - и това не е единственият му източник на доходи. (Коментар на читател:  Безумните суми за футболисти са огледален образ на нашето време. Болен свят!)

Заплатите на Неймар

Неймар започва професионалната си кариера в Бразилия, в славния футболен отбор Сантос. Тук, на 17 години, той подписа първия си договор, който му носи около един милион евро на сезон. Само година по-късно договорът на момчето-чудо е удължен и заплатата му увеличена на около 3.6 милиона евро.

Неймар вече привлича погледите от Европа още като 18-годишен, но както Уест Хям Юнайтед, така и Челси, претърпяват провал с офертите си за трансфер. Едва три години по-късно, през 2013 г., Неймар се премества в Европа – във ФК Барселона. Тук заплатата му се покачва според оценките на 15,4 милиона евро на година - нето, разбира се.

Официално трансферната сума тогава е 57 милиона евро. Едва по-късно се узнава, че Барселона е заплатила и на бащата, който е консултант на Неймар, комисиона на стойност 54 милиона евро. Аферата костваше на Барселона допълнителни разходи за неплатени данъци и поста на президента на клуба Сандро Росел.

Технически погледнато, Неймар беше най-скъпият футболист в света още преди да се присъедини към Пари Сен Жермен. (Коментар на читател: Той не е определил стойността си. Стойността от 222 млн. евро е фиксирана от ФК Барселона)

Neymar-Nike

(Коментар на друг читател: Той не е виновен, да. Парите му се предлагат. Ако една фирма дойде при вас и каже: елате при нас и ще ви даваме 1000 евро повече на месец. Няма ли да кажете – да.) Сега в Париж заплатата му ще бъде почти удвоена още веднъж. Би Би Си съобщи, че Неймар ще получава през следващите пет години по 865 000 евро на седмица, наистина, бруто.

Това са 45 милиона евро на година - сума, за която бюджетният министър на Франция Жералд Дарманин вече потрива ръце. Защото най-високата данъчна ставка във Франция, която започва от 500 000 евро, е 49 процента, като към нея се прибавя и четири процента данък богатство. Тоест, Неймар ще трябва да плаща годишно по 23,59 милиона евро на държавата, след което ще му останат около 21,4 милиона евро чисто. (Коментар на читател: Тези неща приемат размери, за които няма думи. Никой играч в света няма такава стойност. Намирам това просто за отвратително!)

Приходи от реклама

През 2012 и 2013 г. Неймар беше избран за „най-продаваемия атлет” на Европа. В момента американската агенция Sports Pro Media го поставя на седмо място сред най-рекламираните спортисти на планетата (и между другото, зад Пол Погба като втори футболист). В момента Неймар има рекламни договори с Nike, L'Oreal, Red Bull, Panasonic, Gillette и Beats Electronics. Списание „Форбс” оценява доходите му от рекламни договори за изминалия сезон на около 20 милиона евро. Само покрай вниманието, предизвикано сега от рекордния трансфер, се очаква през предстоящия сезон тази сума да се увеличи.

За какво Неймар харчи парите си

Който познава Неймар, бързо забелязва, че това момче не е срамежлив, пестелив интроверт. Бразилецът обича свежите и скъпи неща. Толкова скъпи, че „Форбс” още през 2012 г. постави в една статия въпроса, дали суперзвездата не е тръгнала по най-добрия път към банкрута. С най-новото повишение на заплатата тази тема би трябвало, разбира се, да е приключила. В родния си град Сао Пауло Неймар притежава две имения.

Първото той купи все още сравнително евтино за около 650 000 евро. Вила номер две, обаче, вече струваше 1,8 милиона евро. Като допълнение - още едно жилище за 135 000 евро и къща за майката на своето дете за около 900 000 евро. И в Барселона Неймар вероятно е продължил да инвестира в недвижими имоти, но точните суми не са известни.

Neymar lux

Бързи коли, яхта и фризьор

Неймар харчи повече пари за бързи коли. Част от колекцията на Неймар са Porsche Panamera Turbo за около 400 000 евро и Audi R8 Spyder за около 100 000 евро. Но разкошен експонат на неговата парвенющина е скъпата яхта с цена 7,2 милиона евро. Тя струва на футболиста само за година 100 000 евро като поддръжка. Той закупува яхтата още през 2012 г., докато още риташе в Бразилия.

През 2015 г. 25-годишният Неймар си купи частен самолет. На цена около 8.2 милиона евро. Неймар го ползваше по време на Копа Америка, за да се прибира между отделните мачове у дома и след турнира с приятели до Лас Вегас. Освен това съобразяващият се с модата бразилец обича да ходи на фризьор. Той харчи приблизително около 2 000 евро на месец за това.

(Коментар на читател: 2 000 евро месечно за фризьор? Има неща като здрав разум или нормалност. Които могат малко да бъдат преминати, но това е израждане, упадък. Напомня ми малко на Мария Антоанета.) (Коментар на друг читател: Питам се, е, и какво ще прави за 2 000 евро при фризьор? Косата му със злато ли ще мият?)

И тъй като една шик прическа не е достатъчна, Неймар притежава също и колекция от скъпоценни обеци и часовници. Негово притежание е един Gaga Milano за 160 000 евро. (Коментар на читател: Така е, когато един клет човек, сиромах, се превърне в парвеню. Така се държат новозабогатели парвенюта.) Към най-благородните разходи на суперзвездата се числи издръжката за сина му Давид Лука. Той е дете от връзката с приятелката му от младежките години.

(Коментар на читател: Нещо, което говори добре за него, че той най-малкото подпомага финансово детето си е. В нашето общество това не е много популярно.) След като се разделили, тогавашният 18-годишен Неймар купува споменатата по-горе къща в Сао Пауло; за своя шестгодишен син той плаща всеки месец 13 500 евро. (Заключителен коментар на друг читател за днешния футбол като феномен: Болно, просто само болно. Как може да се възхищават на такива хора и да им бъдеш фен. Бедно човечеството!)

Quelle: www.finanzen100.de - Кристоф Закман; focus.de;

Съставител: Господин Тонев

Снимки: web.de; aratuonline.com.br; fanworld.co;