С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Георги Чалдъков: Единение на „Двете Българии” става с промяна на мисленето

Георги Чалдъков: Единение на „Двете Българии” става с промяна на мисленето

Или Deja-vu инициативни комитети

Махатма Ганди: „Слабият никога не иска прошка. Прошката е признак на силния. Прощавайки, сте свободни да се съсредоточите върху нещо наистина ползотворно.”

Българският обществен и политически живот е богат на инициативни комитети. Те често са организирани от интелектуалци, които обещават, че „комитетите“ няма да се превръщат в политически партии. Например, Манифест „За републиката”, замислен от Евгений Дайнов: „Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията” –  написано в Манифеста; „Инициативен комитет за спасение на България“ на писателката Божана Апостолова в Пловдив - звучи хубаво, но ерудираните интелектуалци Тома Томов и Стефан Цанев не го подкрепиха.

Референдум на Слави Трифонов и стимулираните от него нови „будители”, които протестират в Лондон  и София срещу  правителството на ГЕРБ, клуб „Милениум” на български юпита, завършили университети в Западна Европа, основан с посредничеството на Симеон Б. Сакскобургготски. Тази юпикрация вече сме я виждали - deja-vu, uppies. Преведено на български: парен „царска” каша духа.

Ако „Милениум-те” са като юпитата през 2001-2009 г., по-добре за България е да си стоят в чужбина - нали си спомняте как те „дойдоха, видяха и забогатяха”.

На 9 юни 2018 г. в София по инициатива на един политически Алфавълк, известен като Лупи,  беше основано политическото обединение „Заедно”, което обеща да бъде алтернатива за България. Тези политически лупинги на Лупи вече сме ги виждали - deja-vu, Lupi. Преведено на български: парен вълча каша духа. Освен това, тук има плагиатство (случва се, Лупи е професор): движение с името „Заедно” e създадено преди повече от пет години от Иван Даракчиев - гражданин на Бургас и Белгия. Мото на Движението е „обонато” - идва от един африкански език и означава „аз съществувам, защото ние съществуваме”.

През март 2018 г. двама академици, учени и индустриалци учредиха сдружението „Инициатива Единение” - една от целите му е подобряване на качеството на живот на българите. 


Махатма Ганди: „Слабият никога не иска прошка. Прошката е признак на силния.”

През октомври 2018 г. единият от двамата академици и група интелектуалци от „Инициативен комитет за единение” отидоха при друг посредник - президента на РБ, да обсъждат единството и помирението на нацията. Защо така, двама академика правят две „единения“, а не се сплотят в едно? И защо „единените“ интелектуалци търсят властимащи посредници* - не са ли уверени в силата на своите послания?

Да, единението е „лекарство по избор” (drug of choice) за разединеното ни общество,но лекарството не действа без покаяние – без „промяна на мисленето” (гръцки - metanoia) на „двете Българии” – демократична и комунистическа (социалистическа). На 19 септември президентът проведе работна среща с представителите на „Инициативен комитет за единение”. И заяви: „Важно е темата за помирение с историята и национално единение да бъде заявена публично”. С други думи, комитетът се подкрепя от президента. И от неговия заместник, която от Украйна каза: „Ще застана до Борисов в знак на единение”.

Да, единението е хубава перспектива, но вероятността да се осъществи в България, както това стана с „двете Испании”, е малка. Защото България е единствената източноевропейска страна, която не се лустрира, не направи катарзис - не се прочисти от комунистическите номенклатурчици. Въпреки, че има „Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен”, приет от 38-то Народно събрание на 26 април 2000 г.

Изглежда никой от многото инициатори (и политици) не чу думите на„междузвездния” американски актьор Харисън Форд: „Спрете да давате власт на хора, които не вярват в науката. Избирайте лидери, които вярват на науката” - изречени през септември 2018 г. на Global Climate Action Summit в Сан Франциско. Не чуха и думите на президента на Израел Шимон Перес: „Не ходете в банките, истината е в научните лаборатории - там се правят великите неща. Оставете хората си да поемат инициативата. Както ние правим. Богатството на Израел не идва от банките, идва от хората. Те могат да изградят велика държава от една малка територия” - звучи като поезия, превърната в реалност в Израел.


Харисън Форд: „Спрете да давате власт на хора, които не вярват в науката.”

Кой български политик (и интелектуалец) може да очертае с такава дълбочина проблемите на съвременна България? И да покани образованите българи да влязат в „научните лаборатории да правят великите неща” - добро качество на живот, образование, наука и здравеопазване. И българите да избират „лидери, които вярват на науката.”

В една от поемите си в „Proverbios y Cantares” („Поговорки и песни”) Антонио Мачадо пише за „Las dos Espanas” (Двете Испании) - това е противопоставянето на демократичното и монархическото мислене на испанците, което по-късно се превърна в Гражданска война. Дано най-после БКП-БСП се вслуша в съвета на Махатма Ганди и най-после демократите престанат да слугуват на Брюксел и Вашингтон. Тогава българите ще „се съсредоточат върху нещо наистина ползотворно” - единение за доброто на родната България.

Амин! --------------- * 

За откриване на молекулните механизми на действието на хормони, през 1971 г. Ърл Съдърланд беше удостоен с Нобелова награда за медицина. Той създаде хипотезата на вторичните посредници (second messengers) и установи, че „посредникът” е една вътреклетъчна молекула (цикличен 3′, 5′-аденозин-монофосфат) - тя превръща сигналите, носени от първични посредници (хормоните адреналин, глюкагон, инсулин и други), в клетъчни ефекти. Но мъдростта на биомолекулите е значително по-голяма от тази на инициаторите и техните посредници.



Д-р Георги Чалдъков
е роден на 23 февруари 1940 г. в Бургас. Георги Чалдъков е консултант при Учебно-научен сектор по клетъчна биология и Център по нутригеномика, Медицински университет – Варна. Главен редактор на списание Biomedical Reviews, An International Journal of Cell Biology of Disease (www.bgscb.org/BMR.htm) и на списание Adipobiology, An International Journal of Adipose Tissue in Health and Disease. Председател на Българско дружество по клетъчна биология и на Международното дружество на приятелите по ум и сърце (International Society for Brain-and-Heart Friendship). Гост-професор на Университетски медицински факултет, Каназава, Япония; Университетски медицински факултет, Ниш, Сърбия. Член на Международната академия на сърдечносъдови науки.

Снимки: dnevnik.bg; indianexpress.com; msnbc.com;