С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Юп Хайнкес за ценностите постижение, различие, доверие, близост, авторитет

Автор: Съставителство и превод: Господин ТоневИзточник: goal.comСнимки: sportive23.com.ng; goal.com; tz.de; wz.de;
Юп Хайнкес за ценностите постижение, различие, доверие, близост, авторитет

Разговор с футболния треньор Юп Хайнкес

Германският футболист и треньор Йозеф „Юп” Хайнкес е роден на 9 май 1945 г. в Мьонхенгладбах. Като футболист играе в нападение, отличава се с бързина, има разностранни качества и е изключителен голмайстор.

През 70-те години на миналия век е четири пъти шампион на Германия с Борусия Мьонхенгладбах, а с националния отбор на Германия става европейски и световен шампион през 1972, съответно през 1974 г. Като треньор Хайнкес работи в Борусия Мьонхенгладбах, Байерн Мюнхен, Атлетик Билбао, Айнтрахт Франкфурт, Реал Мадрид, Бенфика Лисабон, Шалке 04, Байер Леверкузен .

През 1998 г. с Реал Мадрид Юп Хайнкес печели купата на европейските шампиони, а през 2013 г. повтаря този успех с Байерн Мюнхен. На 9 октомври 2017 г., на 72-годишна възраст, той стана за четвърти път треньор на ФК Байерн Мюнхен по изричното желание и настояване на клуба.

Интересни мисли на треньора Юп Хайнкес:

Трябва да се знае, че всички хора са различни. Никога не трябва да се отнасяме към тях по един и същ начин. При един футболист трябва да си  много последователен, защото той не разбира нещата другояче. При другия по-скоро изказвам препоръки. За всеки трябва да се намери подходящото послание. Със санкции, например с парични глоби, днес във футбола не може да се постигне нищо. Трябва да се обърнеш към разума, към професионализма на играча.

... За мен критерият за постижение не е възрастта. Критерият е гладът, страстта към това, което правиш.

... За заплатата си като млад футболист в сравнение със заплатите на днешните суперзвезди Мбапе, Неймар и други, Хайнкес казва: „Бих искал да ви покажа първия си професионален договор от сезона 1964/65 г. Месечна заплата: 160 германски марки! Жалко, че този договор вече го нямам. В противен случай бих го закачил в съблекалнята. Тогава всички играчи ще се спукат от смях и няма да могат повече да тренират”.


Юп Хайнкес - с 220 гола най-резултатният голмайстор в историята на Борусия Мьонхенгладбах

... Уважение въпреки заплатите в милиони: „За мен е естествено фланелките и обувките след тренировка да не се оставят разхвърляни по пода на съблекалнята и след това  жената, която почиства, да ги оправя. Казвам на играчите, че това би могла да бъде  майка ви, която сутринта трябва да събира всичко това”.

... За да изградите добър отбор, имате нужда от наистина добра сплав от млади и стари, от опитни и гладни играчи.

... В началото на новия престой на Хайнкес в Байерн Мюнхен от октомври 2017 г.: „Първоначалните ми указания бяха, че както при строежа на къща трябва да се започне с основите, в един футболен отбор се започва със защитата. Най-добрият пример за това беше победата ни с 3:1 в мача-реванш срещу Пари Сен Жермен през декември. Бяхме определили две зони за пресиране и сгъстихме разстоянията между линиите на играчите на 25 метра, за да създадем тесни пространства. Играхме умно и търпеливо и почти не позволихме контраатаки. Това беше ключът към успеха, също и през следващите седмици - защото тотално убедих отбора в защитната ни концепция”.

Публикуваме и кратко интервю на треньора Юп Хайнкес пред goal.com.

Въпрос: През 1979 г. в крехката възраст от 34 години станахте най-младия треньор в Бундеслигата – старши-треньор на Борусия Мьонхенгладбах. Какво означаваше това за Вас тогава?

Юп Хайнкес: Играх в Борусия активно до 1978 г., включително една година работих като помощник-треньор на Удо Латек. Тогава мениджърът на отбора ни Хелмут Гразхоф ме попита, дали бих могъл да заема мястото на старши-треньор. И така безгрижно, какъвто всъщност винаги бях, казах: „Разбира се, мога да поема отговорността”. Като се върна назад в годините, знам, че все още имам страшно много да уча.

Какво точно?

На първо място, като играч бях не само страстен и много амбициозен, а направо свръхамбициозен. Бях изграден като футболист от тогавашния ни треньор Хенес Вайсвайлер - а той можеше да губи много лошо. Точно това трябва да се научи във футбола: трябва да уважаваш поражението, но никога не трябва да приемаш  поражението.



Винаги трябва да си готов да извлечеш изводи от неуспехите, да ги анализираш и след това да правиш нещата по-добре. Но има и други, по-общи неща, които трябва да се научат в началото, например, как да ръководиш отбора и да общуваш с хората. Полезно беше, че още като активен футболист имах висок статут вътре в отбора и бях водещ играч.

Тук мога да ви дам един прост пример. Когато станах старши-треньор, все още имаше играчи, с които бяхме играли заедно и които, разбира се, се обръщаха към мен на „ти”. И тогава, когато изведнъж станах старши-треньор, тези играчи поискаха да си обръщат към мен на „Вие”.

Тогава им казах: „Да не сте се побъркали всичките. Ще ми говорите на „ти”. По това вече се вижда, какво голямо уважение беше проявено към мен. Това е много важно за треньорската професия. От една страна трябва да се запазва дистанция, а от другата, да се изгради близост. Мисля, че винаги владеех много добре тази смесица.

Помага ли фактът, по-рано да си бил професионален футболист?

Абсолютно. Ако си бил елитен футболист на много високо професионално ниво, тогава винаги има ситуации, които си преживял сто хиляди пъти и спрямо които може да се реагира подобаващо. Естествено, това е голямо предимство.

Кой освен Хенес Вайсвайлер оказа влияние върху формирането Ви?

Ернст Хапел, например. Той беше треньор-корифей и още по-онова време налагаше модерен футбол в Хамбургер Шпортферайн. По-късно това бяха Ариго Саки и Йохан Кройф. Като треньор човек винаги се запознава с нови детайли, които може да вмъкне в работата си, освен ако не е игнорант.

Моят ментор и по-късен приятел Хенес Вайсвайлер беше фанатичен треньор, фанатичен в смисъл, че обичаше работата в нейните детайли. Това правя и аз с много добрите играчи в Байерн Мюнхен. Трябва да владеете инструмента на футболната игра, това е топката. И затова постоянно трябва да се тренират определени ситуации.


Никой не може да раздели добрите приятели – Хайнкес и Ули Хьонес на Октоберфест, Мюнхен

Ули Хьонес неотдавна каза, че сте човек, който съчетава модерния спортен мениджмънт и човешките качества. Говори се, че изцяло владеете съблекалнята. Каква е рецептата Ви за успех?

Със своето изказване той определено имаше предвид начина, по който ръководя отбора, как структурирам отбора, какъв игрови план имам и как работя с отбора на тренировъчното игрище във всички области, които днес са необходими, за да може да се играе голям футбол. Но определено, думите му се отнасяха преди всичко до ръководенето на отбора.

Как в този смисъл изглеждат принципите Ви?

Има различни типове треньори, нещата винаги зависят от съответния характер, как треньорът се държи с хората. Много важно е да се уважава всеки играч и всеки сътрудник. За мен хората винаги имат една и съща стойност, независимо от цвета на кожата, религията или статута. Освен това човек трябва да е отворен и автентичен, да се отнася  честно с играчите и да изгражда доверие. Мисля, че най-голямата ми сила е, че вярвам на играчите и че играчите на свой ред също ми вярват. Така се намира една съвместна основа, върху която могат да се постигат успехи. А тогава човек има и естествен авторитет, който не се основава само ма длъжността.

Снимки: sportive23.com.ng; goal.com; tz.de; wz.de;

Съставителство и превод: Господин Тонев