С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Кен Хенсли - малко бунтар, малко психоделик, малко музикален гений

Кен Хенсли - малко бунтар, малко психоделик, малко музикален гений

Кен Хенсли или просто един добър земен човек

„Този пич (Хенсли) реди така академично хармониите, че всички мислехме, че е завършил поне два музикални унверситета”. Мик Тейлър – член на групата Gods и на The Rolling Stones „А`ре бе Кен, не се трае” - вик от тълпата след полунощ на площада в Банско (юли, 2006 г. след тричасов концерт). 

Всъщност кой е Кен Хенсли? Поколението, което е ходило на училище през 70-те години, много добре знае. За повечето от тях той е по-велик композитор от Моцарт. Авторът на „Джулай морнинг” и повечето хитове на „Юрая Хийп”, върховна група по онова време, чиито плочи си набавяхме само от чужбина и презаписвахме безспирно на магнетофони, купени от тогавашния „Кореком”.

Музикалните маниаци въртяха десетки пъти новите „тави” на „Юрая Хийп” (групата е кръстена на двете имена на герой от романа „Дейвид Копърфийлд“ на Чарлс Дикенс). Юрая Хийп е английска рок група с елементи на прогресивен рок, арт рок, хард рок и хеви метъл Най-успешните ù години са между 1970 и 1980 г. В този период групата е най-продуктивна (записва по два албума на година). Основател и основен композитор през този период е Кен Хенсли.

Съставът във върховете на групата включва още Дейвид Байрън - вокал, Мик Бокс - китари, Гари Тейн - бас, и Лий Кърслейк - барабани. Характерни за групата са честите персонални промени в състава, като единственият музикант, който е останал в различните формации от края на 60-те години на 20-ти век до днес е китаристът Мик Бокс, законен собственик на името „Юрая Хийп“.

Въпреки че в Европа съставът успява да придобие широка популярност, „Юрая Хийп“ не успява да пробие на американския пазар, с изключение на три хита: „Easy Livin”, „Sweet Lorraine” и „Stealin”. Като цяло групата рядко е оценявана положително от критиците, които са я считали за лоша имитация на Дийп Пърпъл и Лед Цепелин. Въпреки това феновете подчертават финеса, мелодичността и изобретателността на композициите.

Ken Hensley

В България името на групата особено ярко се свързва с култа към известната им песен „July Morning”, вдъхновила неформалния празник  Джулая — посрещането на слънчевия изгрев на 1 юли на брега на Черно море. „Юрая Хийп” са първата световноизвестна хардрок група, която гостува в България по време на комунистическия режим. Това се случва през август 1988 година. Така. До тук с „Юрая Хийп”.

За Кен Хенсли

Кен Хенсли е роден на 24 август 1945 година в Лондон, Англия. Има трима братя и една сестра (важни неща за феновете!!!). През 1955 година семейството се премества в Стивънейдж, Хартфордшър. На 12-годишна възраст започва обучението с китарата. Първото му изпълнение на живо е през 1960 година във фабриката „The Mentmore Pen Factory” в Стивънейдж. В последвалите години свири с няколко местни формирования, като с една от групите дори записват няколко песни, но записите понастоящем са изгубени.

През 1965 година, Хенсли губи интерес към соул музиката и формира групата The Gods, заедно с китариста Мик Тейлър, който по-късно ще стане известен с брилянтното си присъствие във великата група Ролинг Стоунс. Хенсли е автор на по-голямата част от песните в The Gods. Той свири на хамонд-органа и изпълнява вокалните партии. По онова време музикантът застава зад клавишните по стечение на обстоятелствата, тъй като Тейлър свири виртуозно на китара.

Тогава все още никой не предполага в колко влиятелен музикант ще се превърне с изпълненията си именно на хамонд-орган. По едно или друго време в групата се включват музикантите: Грег Лейк (бъдещ член на Кинг Кримсън и Емерсън, Лейк енд Палмър), басистът Пол Нютън (бъдещ член на Юрая Хийп), барабанистът Лий Кърслейк (също бъдещ член на Юрая Хийп), басистът Джон Гласкок (бъдещ член на Джетро Тъл). През 1968 година The Gods подписват договор с компанията „Columbia Records” и записват два албума и няколко сингли. Следващите две години Хенсли присъства по-осезателно в още две групи – „Toe Fat” (1968) и „Head Machine” (1968), както и в „Weed” (1971), но това са формации с кратък живот.

Той е и чест гост на приятели в студията на Лондон, за да „сложи едно рамо” с „йониката” (израз, проникнал от ГДР през Бургас у нас в онези години). Точно тогава той, заедно с Джон Лорд, става особено популярен и търсен изпълнител на клавир - мечта за всеки състав.

K Hensl

През 1980 г. Хенсли напуска групата, защото не е доволен от музикалните направления към момента. След като се опитва да сформира нова банда, той се премества да живее в САЩ. Периодично прави концерти с подбрани от него музиканти.

През 1982 г. се присъединява съм Blackfoot, хард рок банда от Флорида. С тях той записва два албума и отново постига известен успех. Хенсли изживява тежко (през 1985 г.) смъртта на вокалиста на групата Дейвид Байрон, негов близък приятел. 

След 1985 година Хенсли живее в Сейнт Луис, Мисури (САЩ), като има спорадични участия в някои музикални проекти, с „WASP”, „Sinderella” - популярни задокеански групи. Блеки Лоулес (WASP) е определил точно това, което е Хенсли за музикалната история: „Кен Хенсли написа книга с правила за тежките метални клавиатури. Доколкото аз сам мога да преценя, това е страшно ценно нещо.“ (същото би могло да се каже и за Джон Лорд от Deep Purple, който също написа подобна книга).

Следващите години преминават в различни музикални експерименти и идеи. В този период ветераните на рока бяха малко позабравени, а в същото време ни заливаха с разни бълвочи като „спайски”, „мадони”, „ванилови сладоледи” и пр. Изненадващо обаче, нещата започват да се променят в средата на 90-те години.

През 1994 г. Хенсли издава албума „От време на време”, колекция от изгубени записи, с редки песни, записани от Кен между 1971 и 1982 г., както и някои много добри начални версии на класически песни Хийп. С Кен участват и неговите „съгрупници” в това време, китаристът Пол Кософ и барабанистът Саймън Кърк (и двамата безвъзмездно).

Други гост-музиканти са басистът Boz Burrell (King Crimson и Bad Company), китаристът Мик Ралф (Bad Company), барабанистът Иън Пейс (Deep Purple, Whitesnake) и Кени Джоунс (Who). С участието си те засвидетелсват своето уважение към Хенсли. През новото хилядолетие Хенсли не абдикира от музикалната сцена.

С вокалиста от втората формация на „Юрая Хиип” Джон Лоутън, негов добър приятел, и с поредната си нова група Хенсли започва да шества по музикалните сцени, като не подминава и България.

С незначителни съкращения от списание InSpiro www.inspiro-bg.com;

Автор: Боримир Фурнаджиев;

Снимки: olomoucky.denik.cz; progarchives.com; concert.ua;