С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Да си спомним за футболния чаровник Георги Соколов - Соколето

Да си спомним за футболния чаровник Георги Соколов - Соколето

  Футболният виртуоз Георги Соколов – символ на непокорния дух

На 27 юни 2002 г. почина Георги Соколов – Соколето, един от най-талантливите български футболисти, символ на свобода и непокорен дух. Георги Соколов е роден на 19 юни 1942 г. в столичния квартал „Иван Вазов”. Баща му Апостол Соколов е сред най-добрите български вратари, трикратен шампион с „Левски” София. От дете Жоро Соколов се помни с футболна топка под ръководството на баща си, който е неумолим, понякога строг към своя син. Но бащиното спартанство в детството ще изгради по-късно един от най-железните и гъвкави физически играчи в българския футбол. Не случайно Георги Соколов носи и прозвището Йогата.

Соколето е най-младият футболист, дебютирал в майсторската група - на 15 години и 5 месеца. Първата му изява за „сините” от „Левски е в приятелската среща с „Челси” (Лондон), играна на ст. „Васил Левски” през 1958 г. През пролетта на 1959 г. Соколов е една от основните фигури в юношеския национален тим на България, спечелил европейска титла на турнира в София. След този триумф Жоро, ненавършил 17 години, почти веднага се утвърждава и като титуляр в „Левски”.

Дебютира 16-годишен в „А” националния ни отбор, през 1959 г. в победата с 3:2 над Холандия в София. Участник на световното първенство в Чили през 1962 година. Шампион на България - 2 пъти, печелил и два пъти купата на страната. Тези „рекорди” говорят достатъчно силно колко ярко изгрява звездата на Соколето в българския футбол.


G Sokolov2
Георги Соколов в атака срещу отбора на Милан в мача им с Левски София (1:1) - 11 октомври 1967 г.

За най-популярния български клуб „Левски” той играе в продължение на 11 сезона. Окончателната му раздяла със „сините” е през 1969 г. - месеци след като отборът е обединен с милиционерския „Спартак”. На 27-годишна възраст Соколето е прекършен, след обединението със „Спартак” футболната му кариера е прекъсната, той е изхвърлен в най-прекрасната за един футболист възраст. Напада го и проклятието на алкохола.

Общо със синята фланелка в 295 мача Георги Соколов е отбелязал 104 гола и досега е в първата десетка на левскарите-голмайстори за всички времена. Останал зад борда на футбола още на 27 години, Соколето търси начин да преживее. Работи като таксиметров шофьор. По-късно вози цистерна с нафта. Коварна дископатия и непоносими болки от радиколит го правят почти неподвижен и го затварят в стаята на апартамента при колелото на трамвай № 1 в квартал „Иван Вазов”.

Георги Соколов беше чаровник на футболния терен, щур и неподражаем магьосник за обичащите го привърженици. Импровизатор, бърз и силен, раздаващ се на терена, невероятен виртуоз, футболен гений. Соколето беше добър човек, но не беше пощаден нито от противниковите бутони, нито от хорската несправедливост. Изживя последните си години самотен, измъчван от болките на болестта, оставен в забвение.

Дълбок поклон!