С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Васил Левски: Ние сме хора и искаме да живеем човечески

Васил Левски: Ние сме хора и искаме да живеем човечески

На нашето знаме трябва да бъдат записани само три думи: „Свобода и всекиму своето”

На 18 юли 1837 г. е роден Васил Левски, организатор и вдъхновител на българското национално освобождение. Предлагаме откъс от негова дописка до вестник „Свобода”, в която можем да установим влиянието му за създаване на демократичен светоглед като най-важната опора за съществуване на модерна нация.

„Вашият вестник се чете с голямо внимание и с голямо въодушевление и аз твърде често съм слушал да говорят: „Ние, българите, сме честити, че се сдобихме с такъв един свободолюбив вестник, който е безпристрастен към всяка народност и който дава права на всеки народ и на всеки човек и позволява му да бъде член на нашето бъдещо господарство, ако само той иска да живее почтено и свободно”.

Ние вече се уверихме, че европейската ингелизка цивилизация, човеческите немски идеи, християнските проповеди на протестантите са нищо друго, освен „стани куме да седна”... Ние сме намерени да се не плачем вече никому и да не вярваме ни на един невикан приятел... Доста сме се вече лъгали... Наместо празните надежди, които имахме от другите народности, ние се отдаваме само на бога и се надяваме на своята собствена мишница.

Отговорността ви е да явите чрез вестника си, какво е българското обществено мнение. Да явите, че ние сме хора и искаме да живеем човечески. Да явите, че с турското правителство ние нямаме нищо общо и че мир между нас е невъзможен. И тогава да оставите мастилницата си и да се заловим всички за оружие, за единственото наше спасение. Аз мисля, че когато човек се намира в челюстите на един звяр, то по-напред трябва да избави живота си, а после да си купува фес за Великден.

Общественото мнение е днес такова, щото всяка една народност, даже и турците, трябва да бъдат свободни и да живеят между нас като хора и граждани. На нашето знаме, което ще да бъде забито на Балканския полуостров, трябва да бъдат записани само три думи: „Свобода и всекиму своето!” Ако ние, християнските народности на Балканския полуостров, искаме да вървим по правия път и да търсим своята лична и народна свобода, без да вредим на съседите си, то кой може да ни застане на пътя?

Ние желаем да въстанем и да искаме своите права, които са така зверски потъпкани. Но ние желаем още, щото нашите братя сърби, черногорци, боснаци и ромъни да не остават назад, а заедно с нас да повдигнат гласът си, защото нашето отечество е общо, а нашите цели са еднакви.

Млада България се е решила вече да се бори и девизът ни е: „Брат брата, син баща, баща сина си и внукът дядо си трябва да убие, ако само тия не поискат да уважават народната воля и ако работят против своето отечество и свобода.” На вас оставяме бели лист, за да напишете на него „напред” или „назад”. Гледайте да се съгласите по-скоро между себе си, защото времето не чака. Сега е най-сгодно време, щото ние с един твърде малък материал да съсипем това гнуснаво тиранство, което се нарича Висока порта. И така нека ни помага господ и да укрепи десницата ни!”

Васил Левски, Народе????

Издателство „Захарий Стоянов”, 2002г.      

Снимка: e-burgas.com;